Basiszorgcoördinatie Kwetsbare Kinderen (BKK)

Home » Basiszorgcoördinatie Kwetsbare Kinderen (BKK)

Een kind opvoeden kan heel leuk zijn. En ook heel moeilijk. Iedere ouder worstelt weleens met problemen in het gezin. Gelukkig zijn er in Nederland veel mensen en instanties die kunnen helpen. Maar soms is er zoveel aan de hand, dat ouders er niet meer uitkomen. Bijvoorbeeld als ze verslaafd zijn, een psychiatrische aandoening hebben of (licht) verstandelijk beperkt zijn. Ouders raken dan het overzicht van alle hulp kwijt. Of de betrokken hulpverleners zijn onvoldoende op elkaar afgestemd. In zulke situaties kan Basiszorgcoördinatie kwetsbare kinderen (BKK) helpen.   

Dit is wat we doen 

De procesregisseurs van BKK zorgen dat ouders met de juiste hulp goed voor hun kinderen kunnen zorgen. Daarbij zorgen ze dat alle hulp goed op elkaar afgestemd is. Ze maken samen met het gezin en de hulpverlening een plan en creëren overzicht. Wat gaat er goed en waar zijn zorgen over? Wat is er nodig om te zorgen dat het beter gaat en wie daarbij kan helpen. Dat kunnen mensen zijn uit de familie of vrienden. Maar ook hulpverleners, zoals de GGZ of het lokale (jeugd)team.  

De procesregisseurs regelen gesprekken tussen de ouders en alle hulpverleners. Daarin wordt afgesproken wat er gaat gebeuren en wie dat gaat doen. Maximaal een jaar lang kijken we of het allemaal lukt. Misschien is er na een jaar nog steeds hulp nodig bij afstemming tussen de betrokken hulpverleners. We zorgen dan dat er goede afspraken komen over wie dat gaat doen.  

BKK in het kort

Wij zorgen dat ouders en/of de kinderen de juiste hulp krijgen zodat zij zelf goed voor hun kinderen kunnen zorgen. En dat alle hulp goed op elkaar is afgestemd. 

Wat is basiszorg?

Onder basiszorg verstaan wij de minimale zorg die kinderen van hun ouders nodig hebben om op te groeien. Denk aan: genoeg en gezond eten, een dak boven het hoofd, troosten als een kind verdrietig is en persoonlijke verzorging.   

Voor wie is BKK?  

De procesregisseur van BKK kan ingeschakeld worden als:  

  • … de ouders er toestemming geven,
  • … het om een gezin gaat waar zorgen zijn over de kinderen (tot 23 jaar), 
  • … het gezin hulp van 2 of meer hulpverleners heeft of gaat krijgen, 
  • … de problemen lang kunnen duren en ingewikkeld zijn,
  • … de ouders geen overzicht hebben in welke hulpverleners er allemaal betrokken zijn,
  • … de hulpverlening onvoldoende op elkaar is afgestemd.  

BKK is gespecialiseerd in gezinssituaties waar sprake is van verslaving, psychiatrie of (licht) verstandelijke beperking bij de ouders. 

Twijfel je of wij met BBK iets voor jou kunnen betekenen? Neem contact met ons op. Dan kijken we samen wat er mogelijk is.  

Aanmelden  

Op onze contactpagina staat het aanmeldformulier.   

  • Ben je zelf ouder en heb je de hulp van BKK nodig? Dan kun je zelf aanmelden of contact opnemen als je vragen hebt over de aanmelding.  
  • Ben je hulpverlener en wil je BKK inschakelen voor een cliënt. Je kunt een gezin aanmelden als je toestemming van de gezaghebbende ouder(s) hebt.  

Zo snel mogelijk hoort de aanmelder of de Procesregisseur van BKK kan starten. Vaak wordt er telefonisch contact opgenomen met de aanmelder om samen de situatie te bespreken.

Contact

Heb je een vraag, wil je advies of wil je een melding doen?

Veelgestelde vragen

Zijn er al hulpverleners in beeld? Misschien is onze Basiszorgcoördinatie Kwetsbare Kinderen een oplossing? Neem gerust contact met ons op om de situatie te bespreken.

Zijn er al hulpverleners in beeld? Misschien is onze Basiszorgcoördinatie Kwetsbare Kinderen een oplossing? Neem gerust contact met ons op om de situatie te bespreken.

Zijn er al hulpverleners in beeld? Misschien is onze Basiszorgcoördinatie Kwetsbare Kinderen een oplossing? Neem gerust contact met ons op om de situatie te bespreken.

Naar alle veelgestelde vragen